30 Temmuz 2016 Cumartesi

Bilim İnsanları Atoma Veri Kaydetme Başardı

Delft Üniversitesi Kavli Nanobilim Enstitüsü görevli bilim insanları bir başarıya daha imza atarak atom üzerine veri kaydetmeyi başardılar, böylelikle maddenin bile en küçük yapı taşı sayılan atomda bile veri depolanmış oldu. Bu başarı Delft Üniversitesi Kavli Nanobilim Enstitüsü tarafından gerçekleştirilmiştir. Bilim insanları bu başarıya ulaşırken karekod barkod sisteminden ilham aldıklarını belirttiler.

Delft Üniversitesi Kavli Nanobilim Enstitüsünden bilim insanları yalnızca 1KB büyüklüğündeki bilgiyi yani 8000 bitlik veriyi tek tek klor atomlarına kodlayarak veri depolamayı başardılar. Teorik olarak düşündüğümüzde dünyada yazılmış bütün kitaplar bir posta pulu kadar alana depolanabilir şeklinde bir gerçek ortaya çıkmış oluyor. Böylece 6,4 cm2 alanda 500TB veri depolanabilir.

1959 yılında fizikçi Richard Feynman bu alanda çalışmalarla uğraştı, eğer her bir atomu düzgün bir şekilde hizalayabilecek bir düzleme sahip olursak, her bir atoma bilgi depolamanın mümkün olabileceğini tezini anlatmıştı. İşte Feynman bu vizyonunu onurlandırmak için, Feynman’ın bu teorisi 100nm alana kodlandı. Delft Üniversitesi araştırmacıları belleği 8 baytlık bloklar halinde (64bit) organize ettiler. Her blok bir işaretçiye sahip ve klor atomlarından oluşan delikli bir örüntü oluşturuyor. QR kodlardan ilham alan araştırmacılar tabakaya hassas bir konumlama yaptılar.

Ekip taramalı tünelleme mikroskopunun (STM) keskin iğnesi her bir atomun yüzeyinde gezdirebiliyor. Bilim insanları bu proplarla sadece atomları görüntülemekle kalmayıp, aynı zamanda onları itebiliyor. “Bunu kaydırmalı yapboza benzetebilirsiniz. Her bit bakır atomlarının yüzeyinde ve klor atomunda iki pozisyon yaratarak, bu iki pozisyon arasında kaydırma imkanı sağlıyor. Eğer klor atomu yukarı pozisyondaysa deliğin altındadır ve 1 konumundadır. Eğer delik yukarı pozisyondaysa klor atomu aşağıdadır ve bu bit 0 olarak okunur,” Otte. Çünkü klor atomları diğer klor atomları tarafından sarılır ve deliklerin yakını ihmal edilir ve her biri diğerinin konumunu korur. İşte bu nedenle delikli methot diğer veri depolama metotlarına göre çok daha stabil ve uygundur.

Çalışmalar başlangıç seviyesinde güvenilirliği ve metodları dahada geliştirildiğinde büyük datacenter (verimerkezleri) nin artık çok daha küçük alanlarda, daha az enerji ve korunaklı bir biçimde çalışabileceği anlamına gelir, gelişen teknolojiyi takip etmeye devam edeceğiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder